mandag 16. februar 2015

Det islamistiske opprøret i Nigeria

av Hedda og Marita

Det islamske opprøret i Nigeria begynte i 2009 da Boko Haram startet et væpnet opprør mot regjeringen i Nigeria. I 2013 hadde de årlige dødstallene steget over 1000, og dødstallet har økt frem til nå.  
 
Boko Haram:
Boko Haram er en islamistisk militant gruppe i Nigeria. Boko Haram ble dannet i 2002. Deres leder Mohammed Yusuf ble arrestert og drept i 2009 etter flere voldelige terrorhandlinger. Siden den gang har gruppen brukt forskellige voldelige handlinger for å prøve å nå deres mål.
Angrepet mot en FN-bygning i Abuja i august 2011, der en norsk kvinne var blant de 18 drepte, satte for alvor Boko Haram på det internasjonale kartet. Den er sekterisk og ekstremt voldelig, og har utført en rekke terroraksjoner. Gruppen har base i og opererer hovedsaklig i Nord-Nigeria
Boko Haram betyr løst oversatt «vestlig utdanning er en synd» på hausa. De er veldig imot at den Nigerianske regjeringen tar imot hjelp og samarbeider med de vestlige landene.

Etter drapet på M. Yusuf, gjennomførte gruppen sitt første terrorangrep i Borno i januar 2010. Det resulterte i drap på fire personer. Siden da har volden bare økt og blitt mer intens. I september 2010, klarte terrorgruppa å frigjøre mer enn 700 medlemmer.

15. april 2014, bortførte terrorgruppen ca 276 kvinnelige studenter fra en høyskole i Chibok i Borno.
Det ble rapportert at de hadde tatt jentene med til nabolandet Kamerun og Tsjad hvor de skulle bli solgt inn i ekteskap til en pris under en dollar. Bortføring av ytterligere åtte jenter ble også rapportert senere. Disse kidnappingene hevet offentlige protester, med noen demonstranter holder plakater bærer Twittertaggen #BringBackOurGirls som hadde fanget internasjonal oppmerksomhet. Flere land lovet støtte til den nigerianske regjeringen og hjalp dem med å finne ut hvor jentene befinner seg i leirene til Boko Haram.

20. mai 2014, var det totalt to bomber som ble detonert i byen Jos, Plateau State Nigeri,  noe som resulterer i dødsfall av minst 118 mennesker og skade av mer enn 56 andre. Bombene detonerte 30 minutter fra hverandre, en av dem på et lokalt marked sted rundt klokken 03:00 og den andre på en parkeringsplass ved siden av et sykehus rundt klokka 3:30 der de redningsmennene som svarte på den første ulykken ble drept. Selv om ingen gruppe eller individ har tatt på seg ansvaret ble angrepeneblitt knyttet til Boko Haram.

Bombene var blitt plassert for å drepe så mange mennesker som mulig, uavhengig av religion, som var forskjellig fra tidligere angrep der ikke-muslimer var målet. Bombe ble rapportert å ha brukt en "back-to-back blast" taktikk, hvor en innledende bombe eksploderer på en sentral beliggenhet og en annen eksploderer en kort tid senere med hensikt å drepe redningsarbeiderne som jobbet med å redde de sårede.

3. januar 2015, Boko Haram gikk til angrep på Baga igjen. Byen ble brent og folk massakrert. Selv om dødstallene for massakren ble tidligere anslått av lokale myndigheter for å være i overkant av 2000, men dødstallene viser seg å være 150 i stedet.

12. januar 2015, Boko Haram dro til angrep på en militærbase i Kamerun i Kolofata. Regjeringsstyrker rapport  143 drepte medlemmer av boko haram, mens bare en Kamerun soldat ble drept. 18 January Boko Haram raidet landsbyer i Tourou Kamerun området, de tente på hus, drepte noen beboere og kidnapping mellom 60 og 80 personer, inkludert 50 barn mellom 10 og 15 år.

4. februar 2015 i Tsjad drepte Military of Chad over 200 Boko Haram medlemmer som et svar på et angrep dagen før. Like etterpå angrep Boko Haram den kamerunske byen Fotokol og drepte 81 sivile, 13 Tsjad og 6 kamerunske soldater.

Gruppen slo nylig til med to angrep, et i Niger og et i Kamerun natt til mandag (9.2.2015).

De gikk til angripe på et fengsel i Diffa, Niger og så sprengte de en bilbombe et annet sted i samme by. Nigeras hær drev opprørsgruppa tilbake med en kraftig skuddveksling.

I Kamerun kapret den væpnede opprørsgruppa en buss og bortførte minst 18 personer i landsbyen Kerawa på søndag (8.2.2015).

Forsvaret i Niger og Kamerun sier at flere enn ti opprørere har blitt drept i kampene på søndag og mandag.

Land som gjør motstand mot Boko Haram:
Etter en rekke møter over mange måneder, kunngjorde den Kamerunske utenriksministeren at det skulle dannes en koalisjonsstyrken for å bekjempe terrorisme, inkludert Boko Haram (30. november 2014) som skal snart være i drift. Den skal inneholde 3.500 soldater fra Benin, Tsjad, Kamerun, Niger og Nigeria. Diskusjoner mellom De vestafrikanske staters økonomiske fellesskap (ECOWAS) om en bredere basert militærmakt har vært planlagt.

Andre land har også hjelpen til med å gjøre motstand mot Boko haram, Frankrike og Storbritannia, i samarbeid med USA, har sendt trenere og materiell hjelp til Nigeria for å bistå i kampen mot Boko Haram. Frankrike planla å bruke 3000 soldater i regionen for antiterror-operasjoner. Israel og Canada lovet også støtte. Kina har også tilbød Nigeria assistanse som inkluderte satellittdata og potensielt militært utstyr.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar