torsdag 12. februar 2015

Narkotikakrigen i Mexico

av Berit

Narkotikakrigen i Mexico er en væpnet konflikt som foregår mellom rivaliserende narkotika-karteller og myndighetenes militære styrker i Mexico.

Områder som er påvirket av Mexicos
 narkotikakrig i stor grad er markert med rødt
Mexico ligger på grensen til USA og er blitt brukt som midtpunkt for narkotika og ulovlig innvandring i en årrekke. Det er ikke uvanlig at personer og narkotika fra andre land i Sør-Amerika smugles inn til USA gjennom Mexicos grense. Dette er en stor organisert kriminalitet.

Det ble etter hvert opprettet flere narkotikakarteller i Mexico. Disse kartellene kjempet seg imellom om hvem som skulle ha kontroll over hvilket område. De utviklet seg til å bli velorganiserte og truet kontrollen som staten hadde, og de skapte lokale voldsbølger. Regjeringen hadde generelt en passiv holdning til denne volden. Men 11. desember 2006 sendte den nyvalgte president Felipe Calderón soldater og politimenn ut i gatene for å bekjempe narkotikavolden med militær makt. Kartellene svarte med samme våpen og konflikten ble verre. Dette regnes som starten på Narkotikakrigen i Mexico.

Konsekvenser
2013-01-033-01-b.jpg
En tungt bevæpnet mexicansk politimann.
Til nå har denne krigen krevd mer enn 100.000 menneskeliv. 27.000 er forsvunnet og et ukjent antall er blitt lemlestet og skadet. Mange barn har mistet sine foreldre, mange har mistet sin ektefelle og mange foreldre har mistet sine barn.

Mexico er et land der forskjellen mellom rik og fattig er stor. For fattige kan det være attraktivt å være med i de kriminelle miljøene, fordi de da får tilgang til penger og beskyttelse. Barn og ungdom fra dårlig stilte grupper blir ofte utnyttet av de kriminelle gruppene. De blir opplært fra tidlig alder til å ta de mindre attraktive ærender for gruppene. De unge blir derfor involvert i kriminell aktivitet, som utpressing og ran.

I media kommer det frem at politiet og myndighetene er korrupte. Sivilbefolkningen vet dermed ikke hvem de kan stole på. Men ikke alle politifolk er korrupte og de lever i frykt, for selv politifolk blir drept i denne krigen.

Mulige løsninger
Krigen har vart lenge, og har bare eskalert med årene. Folk har dødd og blitt skadd, kidnappet og mistet familie. Problemet kan være at regjeringen i altfor lang tid har vært passiv, lenge nok til at kartellene har vokst seg sterke. Narkokrigen er også en kompleks krig, så derfor vil det være vanskelig å komme med en konkret løsning på denne konflikten.

I dag er narkotika ulovlig i mesteparten av USA og det kan dermed være fristende å legalisere narkotika. Fordi med det vil det være færre folk som kjøper kartellenes produkt, og i stedet begynner å kjøpe den fra lovlige og troverdige aktører. Det kan også føre til at kartellene overtar den lovlige handelen med narkotika, fordi narkotikakartellene er kjent for å bestikke, skremme og/eller drepe. Kartellene vil tross alt ikke bare sitte og se på at en billionforretning blir fratatt dem. Kartellene kan også finne andre kunder og produkter.


Landet trenger forebyggende tiltak slik at unge mennesker ikke rekrutteres og finner det lukrativt å jobbe for narkotikakartellene. Humanitære organisasjoner, som f.eks. Redd Barna gjør en viktig jobb, for å avhjelpe situasjonen for lokalbefolkningen. De informerer blant annet unge om faren ved å involvere seg med de kriminelle gruppene.

Statens rolle vil være avgjørende for å få en slutt på denne krigen. For å oppnå en effektiv håndhevelse av loven må det være tverrpolitisk enighet. Press fra andre land vil også være en hjelp på situasjonen. Staten må få sivilbefolkningen til å stole på at de håndhever lovene. 

Alt som skjer i denne krigen får ikke resten av verden vite. Det er en sterk kontroll av ytringsfriheten. Journalister blir drapstruet, noen blir til og med drept.

Det er viktig at vi får tilgang på riktig informasjon for at vi skal vite hva som trengs å gjøre.


Kilder:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar